Магазин тимчасово не працює

Види субстратів для вирощування мікрозелені

В наш час вирощування мікрозелені стало дуже популярним для прихильників здорового харчування та здорового способу життя. Процес вирощування мікрозелені є простим і доступним кожному охочому. Величезним плюсом до самостійного вирощування мікрозелені є отримання найсвіжішого, найчистішого і найсмачнішого результату - концентрованої "вітамінної бомби". Існує багато варіантів різноманітних наборів для вирощування мікрозелені. У наборах пропонуються насіння, контейнери з кришками та без, та субстрат у вигляді килимків. Субстрат - це, власне те, в чому проростає мікрозелень, що укорінилася. Це чудова альтернатива земельному грунту. В цілому, всі види килимків придатні для вирощування мікрозелені, але є переваги, і недоліки у різних видів килимків. Одні швидко вбирають вологу, інші швидко сохнуть, треті забруднюють мікрозелень, четверті економічно невигідні тощо.

Найбільш затребуваними і такими, що виправдали своє призначення, є:
  • Поливні мати
  • Льняні килимки
  • Кокосовий субстрат
  • Джутова мішковина
  • Конопляні килимки
  • Агровата

Поливний мат - це поліетиленова тканина, яка прошита різними волокнами (джут, поліестер, акрил, шерсть, поліпропілен тощо). Мат добре вбирає воду, довго її тримає. Волога добре розподіляється і надходить до коріння. До недоліків цього субстрату належить його вартість, це бюджетний варіант, який економічно невигідний. Також матеріал продається на метраж і килимки потрібного розміру треба нарізати самостійно.

Льняні килимки - це дуже популярний субстрат, який має великий попит. Виросла мікрозелень залишається екологічно чистою і не потребує ополіскування. Килимки складаються з натурального льону без штучних хімічних компонентів. Мікрозелень повністю зростає безпечною для вживання. Лляні килимки позбавляють молоді паростки всіх можливих захворювань рослин. Однією з переваг лляних килимків є те, що зелень можна зберігати разом із килимком, наприклад, для продажу. Термін зберігання готової мікрозелені у своїй збільшується. Килимки добре тримають вологу, поступово її розподіляють по всій площі. Це забезпечує хорошу схожість та зростання мікрозелені. Також лляні килимки економічно вигідні та доступні.

Кокосовий субстрат використовують як ґрунт для вирощування зелені. У цьому субстраті добре розвивається і зміцнюється коріння рослин, дуже рідко трапляється інфікування паростків. Субстрат довго зберігає вологу і не дає підсихати корінням. Важливо знати, що кокосовий субстрат забруднює мікрозелень, її доводиться мити.

Джутова мішковина - це натуральний субстрат, який є економічно вигідним. Але це може бути вторинний, забруднений невідомо чим матеріал. До того ж, не всім виходить виростити якісну мікрозелень з причини частої появи цвілі і грибка.

Конопляні килимки - теж натуральний субстрат, який гігроскопічний і добре тримає вологу. Використовуючи конопляні килимки, зазвичай отримують добрі врожаї. Іноді трапляється інфікування мікрозелені цвіллю та грибком.

Агровата - це субстрат, що складається з волокон рослин, вапняку, базальту та інших наповнювачів. На ній виростає хороша і здорова мікрозелень, особливо довгоросла. Великим недоліком є ​​нерівномірний розподіл вологи, на килимку можуть залишатися сухі місця. Внизу завжди накопичується вода, а зверху буде суха поверхня. Молоді паростки можуть загинути. Вартість агровати істотно більша за вартість інших субстратів.

Також існують інші види субстратів, такі, як торф, гідрогель (аквагрунт), перліт та інші, які поступаються за популярністю перерахованим вище субстратам.

Таким чином, з великої кількості субстратів вам необхідно вибрати підходящий, і вибір субстрату залежатиме від виду вирощуваної мікрозелені, кількості врожаю, мети та вашої фінансової можливості.

З існуючого власного досвіду, коли були проби, помилки, нюанси, проблеми, прикрості, радість та досягнуті результати, ми зупинилися на лляних килимках та рекомендуємо саме їх.

Вас можуть зацікавити