Магазин тимчасово не працює

Як вирощувати мікрозелень у домашніх умовах

У наш час для тих, хто дбає про своє здоров'я, вживання мікрозелені стало звичним доповненням до харчування, особливо в зимовий час. У мікрозелені сконцентровані всі корисні речовини, необхідні людині. Концентрація вітамінів, мінералів та корисних речовин на цій стадії розвитку зелені в десятки разів перевищує відповідні показники дорослих рослин. Мікрозелень - це смачна та свіжа добавка до нашого раціону. Набори для самостійного вирощування мікрозелені - найпростіші, доступніші та приємніші в ціні.

Найсвіжішу, якісну, смачну та корисну мікрозелень можна швидко і успішно виростити у себе вдома. Види мікрозелені, що полюбилися за смаковими якостями, можна виділити з усієї номенклатури насіння і вирощувати постійно. Для цього необхідно придбати контейнер із кришкою, лляний килимок (субстрат) та пакет спеціального насіння на будь-який смак.

Контейнер бажано купувати з отворами, тому що корінням мікрозелені необхідна вентиляція, інакше переплетене коріння може запліснівніти від вологи. Від цього мікрозелень, що виросла, стане непридатною і шкідливою.

Килимок необхідно набувати лляної, оскільки він має велику поглинання, добре тримає вологу і, головне, дихає, тобто дає зелені дихати і добре проростати. Також лляний килимок є екологічно чистим. Мікрозелень, що виросла, можна вживати в їжу, не обполіскуючи водою.

Насіння, яке застосовується для вирощування мікрозелені має бути професійним, спеціальним. Придбані на ринку насіння оброблені та протруєні шкідливими речовинами. Вирощена з такого насіння мікрозелень принесе не користь, а шкоду. Організм отримає порцію токсинів. Спеціальне насіння для вирощування мікрозелені ніколи нічим не обробляються і проходить контроль за якістю та схожістю.

Процес вирощування мікрозелені займає 8-10 днів, буває до 14 днів залежно від схожості насіння. Цей процес простий і доступний для всіх. Він складається з наступних етапів:

  • Добре намочити лляний килимок у воді і постелити його в контейнер.
  • Насіння розподілити в один шар за площею килимка, не допускаючи купчастості і другого шару, інакше паростки, що зійдуть, заважатимуть один одному і пліснявітимуть. Деякі великі види насіння (горох, кукурудза, нут, соняшник, пшениця, овес і т.п.) потрібно попередньо замочити в трохи теплій воді. Дрібне насіння бажано також замочити на 2 години, щоб прискорити схожість. Насіння в контейнері потрібно добре обприскати дрібним розпилювачем. Контейнер накрити кришкою для створення парникового ефекту, залишивши невелику щілину (якщо кришка без отворів), щоб насіння не запарилося, і був доступ повітря.
  • Поставити контейнер у темне тепле місце до появи паростків. Щодня необхідно провітрювати (відчиняти кришку), обприскувати водою, наливати на дно контейнера трохи води, якщо килимок висох. Дуже добре місце для контейнера в перші дні - навісна шафа з дверцятами на кухні. Тепло, темно, зручно спостерігати. Насіння сходить, в середньому, 2-3 дні.
  • Зняти кришку з контейнера з пророслим насінням і поставити в тепле, сонячне або добре освітлюване місце.
  • Щодня паростки необхідно зволожувати-обприскувати. Обов'язково стежити, щоб килимок не був сухим. Це важливо, тому що якщо недополив - паростки ляжуть, можуть засохнути і загинути. Якщо вологи буде багато – може з'явитися пліснява. Її можна легко прибрати обприскуванням паростків розчином перекису водню з водою у співвідношенні 1 до 2.

Мікрозелень висотою 3-4 см повністю готова до вживання, її можна зрізати або висмикувати з килимка.

Вас можуть зацікавити